Guide:Mönster
Blogg, Guider, Mönster, Photoshop

Att göra mönster i Photoshop

Läs gärna min nya, uppdaterade guide om att göra mönster i Photoshop.

Den finns här!

Nyligen upptäckte jag hur roligt det är att göra mönster. Jag insåg att det är som trolleri när en liten ruta som upprepas gång på gång, blir till en helt ny bild. Och att det krävs tid för att hitta balansen och rytmen i mönstret. I början hade jag ingen aning om hur man gjorde mönster, med med lite hjälp (tack Linn!) och en massa experimenterande har jag upptäckt en metod som fungerar för mig. Nu tänkte jag försöka förklara hur jag gör mönster i Photoshop, men det finns såklart massa andra sätt.

DU BEHÖVER:
  • Penna & papper (valfritt)
  • Illustrator
  • Photoshop
  • Tid

Att göra mönster i photoshop - steg 1

1. Det går att göra mönster av allting, så var inte rädd för att experimentera med motivet. För enkelhetens skull utgår jag ifrån trianglar, gjorda i Illustrator. Det viktiga är att hålla motivet inom en kvadratisk yta, och att arbeta från mitten.

att göra mönster i photoshop- steg 2

2. När motivet täcker större delen av kvadraten är det dags att börja med din mönsterrapport. Öppna Photoshop. Skapa en ny, kvadratisk, fil. Upplösning och storlek spelar mindre roll för själva rapporten, utan beror helt enkelt på var du vill använda mönstet till.

att göra mönster - steg 3

3. Montera motivet. Se till att inga objekt faller utanför kanterna. När du känner dig klar, se till att motivet ligger på ett lager. Om du använt dig av flera lager, skapa ett nytt lager som ligger överst, och tryck cmd-alt-shift-E (ctrl-alt-shift-E i Windows) för att kopiera motivet till ett eget lager.

att göra mönster - steg4

4. Gå till Preferences>Guide, Grid & Slices ställ in ‘Gridline Every’ till 50% och ‘Subdivisions’ till 1. Det delar in bilden i fyra fina rutor.

att göra mönster - steg5

5. Bilderna ovan visar “hemligheten” i att göra ett sömlöst mönster: att dela upp motivet, flytta runt det för att sedan kunna fylla i skarven. Det kan göras på lite olika sätt, beroende på vilken rapportering man vill ha.
För att kunna flytta rutorna som bilden ovan visar så måste du lägga dom i egna lager. Markera översta lagret, plocka upp ‘Rectangular Markee Tool’ (M), och markera ruta 1 med shift-tangenten nertryckt. Var petig! Kopiera (cmd-c/ctrl-c), klistra in (cmd-v/ctrl-v) och döp det nya lagret till ’Ruta 1′. Upprepa tills du har alla rutor på ett eget lager. Flytta sedan om rutorna så att de följer ordningen på bilden. Återigen, var petig. Om en ruta ligger lite fel kommer det synas i slutresultatet.

att göra mönster - steg6

6. Fyll i skarven på ett sätt som passar ditt mönster, och sen är rapporten i princip klar! Markera hela motivet med ‘Rectangular Markee Tool’ (M) och håll samtidigt ned shift-tangenten. Gå till Edit>Define Pattern… och tyck OK.

rosa-kanter

7. Dags att testa rapporten och se om mönstret blev som tänkt. Skapa en ny Photoshop-fil (minst fyra gånger så stor som den förra), gör ett nytt lager och tryck shift-enter. I diaglogrutan som dyker upp välj Pattern, markera ditt mönster och tryck OK. Och vips, mönstret är klart!

 

Standard

5 thoughts on “Att göra mönster i Photoshop

  1. Max says:

    Såg länken på facebook, men kunde inte gilla den där, så jag säger tummen upp här istället!

  2. Pingback: Frimärksmönster - Heja Kaisa! | Heja Kaisa!

  3. Pingback: Djur i blom : processen - Heja Kaisa! | Heja Kaisa!

  4. Pingback: Att göra mönster i Photoshop | Heja Kaisa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>