farglagga-i-photpshop
Blogg, Guider, Photoshop

Färglägg en streckteckning i Photoshop

Att färglägga streckteckningar i Photoshop går att göra på massa sätt och vilken metod som passar beror på motivet. Här är en snabb och enkel metod som jag brukar använda på teckningar som inte ska skuggas och som är mindre detaljrika.

1

1. För in teckningen till photoshop, förslagsvis med en scanner. Den här teckningen vart ganska gråaktig och inte helt optimal. Ju svartare linjerna är desto bättre.

 

2

2. Genom att använda ’Curves’ (under Adjustments i högerpanelen), dra in vit- och svartpunkterna så att kontrasten blir riktig hög. Markera sedan de två lagren, högerklicka och välj ’Merge Layers’.

 

4 copy

3. I högerspalten ändra lagrets bladningsläge till ’Multiply’. Det gör så att det vita partierna låter färg från undre lager lysa igenom.

 

5

4. Skapa sedan ett nytt lager (här döpt till palett) och välj ut de färger som ska användas. Jag brukar ta för vana att göra eftersom det 1) är ett bra sätt att hitta rätt färger och 2) för att lätt kommer åt färgerna senare. För att plocka upp färg från paletten använder man ’Eyedropper Tool’ (I).

 

6

5. Skapa ett nytt lager under streckteckningen (här döpt till Rosa). Färglägg genom att använda ’Brush Tool’ (B). Eftersom färgen bara lyser igenom på de vita partierna kan man vara ganska slarvig utan att det syns. Fortsätt färglägga och skapa ett nytt lager för varje färg.

 

10

6. Skapa ett nytt lager för bakgrundsfärgen. Använd ’Paint Bucket Tool’ (G) och ställ in tolerans till 100 och kryssa i de tre alternativen: ’Anti-alias’, ’Contiguos’ och ’All Layers’. Fyll med färg genom att klicka på ytan, och vips så blev bakgrunden svart. Runt konturerna syns dock en svag gloria, trolla bort den med svart färg genom att använda ’Brush Tool’.

 

Färglägg en streckteckning i Photoshop

Och så enkelt var det! Nu är det bara att spara ner bilden i lämplig upplösning och känna sig nöjd.

Standard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>