guide-monster2
Blogg, Guider, Illustrator, Mönster

Från pappersklipp till mönster i Illustrator CS6

Jag tycker att det är både enkelt och kul att göra mönster i Illustrator CS6  med det nya ’Pattern’-verktyget. Om man jobbar i Illustrator är det lätta att börja rita upp allt i datorn, men det blir lite tråkigt i längden. Här tänkte jag visa hur man lätt kan göra mönster i Illustrator från pappersklipp istället.

DU BEHÖVER:

  • Penna
  • Vitt papper
  • Svart papper
  • Skalpell/sax
  • Kamera/scanner
  • Illustrator CS6
  • Bildbehandlingsprogram (tex. Photoshop)

1. Vik det vita arket på mitten. I detta exempel viker jag papperet en gång, vilket ger en symmetri längs mittlinjen, men det är fritt fram att vika papperet flera gånger. Rita upp mönstret med den vikta kanten som utgångspunkt.
illustrator mönster steg 1

 

2. Skär eller klipp ut mönstret. I det här mönstret vill jag ha flera former, så jag gör några till på samma sätt.

illustrator mönster steg 2

illustrator mönster steg 2

 

3. Lägg utklippen mot ett svart papper och fotografera eller scanna. Använd tyngder eller lim för att få utklippen att ligga platt.

illustrator mönster steg 3

 

4. Öppna i bilderna i Photoshop och beskär bilderna precis runt motivet. Använd eventuellt ’Image > Adjustustments > Levels’ för att få det svarta partierna riktigt svart.

illustrator mönster steg 4

5. Öppna Illustrator, och placera in en bild från steg 4. Nu vill vi göra vectorgrafik av den här! I listen över arbetsytan, välj ’Image trace > Black and White Logo’.

illustrator mönster steg 5

 

6. Tryck på ’Expand’ i menyn. Hägerklicka på objektet, välj ’Ungroup’ (shift + kringla +  G). Detta gör att vi låser upp de enskilda delarna, och kan redigera dem. Ta bort de delar du inte vill ha, i det här fallet tar jag bort vita fält och de svarta kanterna.

illustrator mönster steg 6

 

7. Upprepa med alla delar du vill använda. Färglägg och placera objekten som du vill ha dem. Gruppera objekten: markera dem, högerklicka, välj Group (kringla + G). Gå sedan vill ’Objekt > Pattern > Make’.

illustrator mönster steg 7

 

8. Nu dyker en dialogruta upp, och samtidigt en förhandsvisning av mönstret. Kring objektet finns en blå ram (tile) och det är nyckeln i själva mönsterfunktionen. Genom att ändra den kan vi kontrollera hur mönstret upprepar sig.

illustrator mönster steg 8

Vid ’Tile Type’ finns ett par förinställda former (här: ’Hex by Column’). Genom att kryssa i ’Size to Tile Art’ kan marginalen  ändras i horisontellt och vertikalt läge. Istället för att skriva in siffor manuellt, kan man använda ’Pattern Tile Tool’ (den översta ikonen till vänster).  För att ta en djupare titt i ’Pattern Options Tool’ rekommenderar  jag denna video från Lynda.com.  När du är nöjd med resultatet, dubbelklicka på arbetsytan för att komma ur läget.
 
9. Det färdiga mönstret läggs till i ’Swatches’ och är redo att användas! Vill du ändra någonting, som färg eller avstånd, är det bara att dubbelklicka på mönstret och dialogrutan och förhandsvisningen kommer tillbaka. Supersmidigt!

illustrator mönster steg 9

 

RESULTAT: pattern4

 

10. Fortstsätt att experimentera! Eftersom att det är så enkelt att redigera i mönstret är det en ren fröjd att testa lite olika varianter.

illustrator mönster 1

Spännande resultat med ett av Illustrators färdiga mönster.

illustrator mönster 2

Blått och rött är fint!

Standard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>