monster-photoshop
Blogg, Guider, Mönster, Photoshop

Scripted Patterns i Photoshop CS6

Nytt i Photoshop CS6 är ’Scripted Patterns’ som man kan använda med ’Pattern Fill’. Det ger lite alternativ (fem stycken) till hur mönstret upprepar sig. Så nu kan man göra lite häftigare rapporteringar – men tyvärr är det inte allt man kunde önska. Det är svårt att påverka resultatet och dessutom läggs nya färger på, något som man måste anpassa sig efter. Jag gillar ändå funktionen, den är trots allt kul och rätt användbar. I den här guiden tänkte jag gå igenom hur de olika rapporteringarna ser ut och fungerar.

 

steg1
1. Första steget är att skapa sig ett mönster att använda. För att spara mönstret, markera (M) och välj ’Edit > Define Pattern…’

 

steg2
2. I ett nytt och större dokument är det bara att testa resultatet. Skapa ett nytt lager, tryck shift + backspace för att få upp dialogrutan för ’Fill’. Välj det nya mönstret och tryck ok. Rapporteringen är som vanligt i raka led.

 

steg3
3. På ett nytt lager har jag här testat att kryssa i ’Scripted Patterns’ och valt ’Brick Fill’. Två saker händer med mönstret, det förskjuts och får nya färgfält. Jag tror att tanken med färgfälten är att ge mer liv och dimension till mönstret – men det borde vara valbart. Problemet här är framförallt den vita bakgrunden.

 

steg4

4. För att få bort de kantiga färgfälten skapar jag en ny rapport med transparent bakgrund.

 

steg5

5. Tillbaka i det större dokumentet. Jag väljer ’Scripted Patterns > Brick Fill’ igen och resultatet blir mycket bättre! De nya färgerna passar bra för höstlöv och tillför lite mer dynamik.

 

steg6

6. Här använder jag ’Cross Weave’. Nu blir rapporten är inte längre förskjuten, utan roteras istället 90 grader.

 

steg7

7. Nästa lager fyller jag med ’Random Fill’. Mönsterdelen roteras, skalas och placeras ut på random. Fränt!

 

steg8

8. ’Spiral’ är lite speciell – det är nämligen det enda alternativet som inte applicerar färgfälten. Som namnet antyder (och bilden halvt visar) läggs objekten ut i en spiral.

 

steg9

9. Sist i listan är ’Symmetry Fill’ och den ger också ganska oväntade resultat.

 

SLUTRESULTAT:

resultat

Här har jag använt tre olika lager med mönster samtidigt – ’Brick Fill’, ’Cross Weave’ och ’Spiral’. Jag har även mixtrat med ’Levels’ och ’Hue/Saturation’ för att poppa till bilden.

 

 

Standard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>