hexaflexagon
Blogg, Guider, Pyssel

Vik en hexaflexagon

Dags för en guide som inte kräver dator! Här kommer istället en analog guide i att vika en hexaflexagon. En hexaflexagon är helt enkelt en hexagon som kan vändas/flexas för att visa en ny sida, som nyss var dold. Det används i geometrin, men jag tycker mest att det är ett toppenkul pyssel. Den enklaste typen har tre sidor, även kallad trihexaflexagon och perfekt att börja öva på! Det som behövs är: papper, penna, sax och lim.

 

hexaflexa-steg12
1. Börja med att klippa en jämntjock pappersremsa. Ta ett A4-ark och skär på längden, men inte bredare än fyra centimeter, då kommer du behöva ett längre papper. Sedan ska det vikas trianglar! Det är viktigt att de blir lika stora – annars blir slutresultat också snett. Tycker du att det är svårt att få till, finns det en startmall att ladda ner här.

hexaflexa-steg1
2. Principen för att vika är egentligen inte alls svår, men knepigt nog att förklara. Vi brukade göra pappersgirlanger med denna metod på lekis om det hjälper något, annars testa dig fram tills det känns rätt. Upprepa de stegen ovanför minst tre gånger, eller tills att pappersremsan tar slut. För att göra flexagonen mer medgörlig vik alla skarvar åt andra hållet också.

hexaflexa-steg2
3. Veckla ut, och klipp längs trianglarna så att det finns tio trianglar. För att göra en hexagon krävs egentligen bara nio trianglar, men jag brukar spara en extra så att skarven blir snyggare. Både fram och baksida är synliga, och kan numreras enligt bilden (här mest i ett pedagogiskt syfte).

hexaflexa-steg3
4. Nu till själva ihopsättningen. (1) Gör den första vikningen efter tre trianglar, så att den tredje göms. (2) Efter ytterligare tre trianglar, vik igen på samma vis. Lägg remsan under den första triangeln. (3) Den sista triangeln ska vikas över den första och limmas fast. Nu är hexagonen klar!

hexaflexa-steg4

5. Första gångerna kan hexaflexagonen vara lite bångstyrig, framförallt om man hoppat över att vika tringlarna åt bägge håll. Tryck ihop sidorna så att det mer liknar en tre-uddig stjärna, då kommer den vecklas ut och gå att vända. Efter några vändningar så blir den smidig!

hexaflexagon2
6. Färgläggning till sist. Gå loss med färg och testa dig fram! Totalt blir det tre sidor, men hexagonen kan ses från två håll (jämför denna bild med den översta). För att få det att se bra ut oavsett krävs lite mönsterpassning.

Innan du börjar hexaflexa är det bäst att se Vi Harts ’Hexaflexagon Saftey Guide’ här nedanför :) Den ger mer kött på benen, visar bland annat hur mönsterpassningen fungerar och dessutom är den inspirerande rolig.

Standard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>